Najít nejlepší recept na makovec může být tvrdý oříšek, protože každý má ten svůj vlastní, ale proč nezkusit něco jiného, co nám možná bude chutnat ještě víc, než naše původní receptura? Tento moučník má jemnou chuť i texturu.
Ingredience:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 2 a 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička jemné soli
- 1/2 hrnku máku
- 2/3 hrnku rostlinného oleje
- 3/4 hrnku cukru krystal
- 2 vejce velikosti L
- 3/4 hrnku mléka
- 1/4 hrnku pomerančového džusu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- šťáva z 1 chemicky neošetřeného citronu
Postup:
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a vymažeme si formu ve tvaru obdélníku.
- V jedné misce smícháme mouku, sůl, kypřící prášek do pečiva i mák.
- Vezmeme druhou misku a do té dáme olej s cukrem a ručním mixérem šleháme asi 1 minutu.
- Pak přidáme vejce a našleháme na nejvyšší rychlost po dobu 3 minut, aby byla směs pěkně nadýchaná.
- Při nízké rychlosti poté přimícháme k suchým přísadám mléko, olej s cukrem, džus, vanilkový extrakt a citronovou šťávu.
- Jakmile je těsto pěkně hladké a spojí se všechny suroviny, přelijeme těsto do formy a vložíme do předehřáté trouby na 45 minut.
- Buchta je hotová ve chvíli, kdy se začne oddělovat od stěn formy a uprostřed je dobře propečený, což zkontrolujeme špejlí.
- Vyjmeme z trouby a necháme 15 minut odpočinout ve formě, poté opatrně vyklopíme na kuchyňskou mřížku.
- Počkáme, až buchta úplně vychladne a teprve potom ji můžeme naporcovat a servírovat.