Buchta z máku s citronovou polevou

Buchta z máku s citronovou polevou
Příprava: 20 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 8

Každý recept na makovec je jedinečný a má svou vlastní chuť. Jediné, co mají společné, je hlavní surovina. Moučník podle tohoto receptu potěší svou vláčností a lehkostí.

Ingredience:

Těsto:

  • 1/3 hrnku máku
  • 1/4 hrnku mléka
  • 1/2 kostky změklého nesoleného másla
  • 1 hrnek cukru krystal
  • 3 vejce
  • 1 polévková lžíce strouhané pomerančové kůry
  • 1 lžička strouhané citronové kůry
  • 2 hrnky samokypřící mouky
  • 1/2 hrnku zakysané smetany
  • 1/4 hrnku pomerančového džusu
  • 1 sáček vanilkového cukru

Citronová poleva:

  • 1/2 hrnku moučkového cukru
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy

Na posyp:

  • 1 polévková lžíce strouhané pomerančové kůry
  • 1 lžička strouhané citronové kůry

Postup:

  • Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 160°C a formu na pečení vyložíme pečicím papírem.
  • Mák nasypeme do malé misky, zalijeme mlékem, promícháme a dáme na stranu, aby se namočil.
  • Ve velké misce našleháme máslo s cukrem do pěny, aby byla pěkně světlá. Po jednom přidáme vejce, citronovou i pomerančovou kůru a zamícháme.
  • Do mísy prosejeme mouku, přihodíme zakysanou smetanu, pomerančový džus, mák, mléko, jemně promícháme, aby se vše spojilo.
  • Těsto vlijeme do připravené formy, vložíme do předehřáté trouby a pečeme cca 45 minut. Jakmile je špejle po zapíchnutí do středu formy čistá, buchta je hotová.
  • Upečený makovec vyjmeme z trouby a necháme 15 minut odpočinout. Potom vyklopíme na kuchyňskou mřížku.
  • V malé misce smícháme moučkový cukr s citronovou šťávou. Mícháme tak dlouho, dokud není poleva krásně jemná a hladká.
  • Hotovou polevu rozprostřeme na povrch buchty a rovnoměrně urovnáme.
  • Nakonec posypeme nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou, které si předtím promícháme.
Makovec s pomerančovo-citronovou vůní a lahodnou glazurou.
Zdroj: https://hillstreetgrocer.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.