Moučník s mákem a čokoládovou polevou

Moučník s mákem a čokoládovou polevou

Makovec a čokoláda, to je naprosto dokonalá kombinace, která potěší každého, kdo rád mlsá. Tato dobrůtka není zbytečně moc sladká, a přesto se díky polevě bude zdát, že si dáváme nějaký dortík.

Ingredience:

  • 3/4 hrnku máku
  • 1 a 1/3 hrnku polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 14 lžic nesoleného másla
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 4 velká vejce
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • 1 lžička rumu
  • Moučkový cukr na posyp

Postup:

  • V malém hrnci přivedeme k varu 1/2 hrnku vody. Poté odstavíme a přisypeme mák. Zaklopíme pokličkou a necháme 1 hodinu odstát.
  • Poté přendáme do nádoby mixéru a několikrát pomocí pulzního tlačítka rozmixujeme, aby se mák rozdrtil.
  • Předehřejeme si troubu na 180 stupňů a pekáč či pečící formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Ve střední misce smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva a solí.
  • Do velké mísy dámy máslo, krystalový cukr a na středně vysokou rychlost šleháme do pěny zhruba 3 minuty.
  • Přidáme mák a promícháme. Přihodíme po jednom vejci a důkladně zamícháme.
  • Po jednom přidáme vejce a vždy pečlivě vmícháme. Přilijeme vanilkový i mandlový extrakt a znovu promícháme.
  • Přisypeme směs mouky a mícháme, až se vše propojí. Těsto přelijeme do připraveného pekáče a vložíme do předehřáté trouby.
  • Pečeme asi 45 minut do zlatohněda. Když uprostřed zapíchneme špejli a vyjde čistá, je hotovo.
  • Makovec vyjmeme z trouby a necháme 10 – 20 minut odpočívat. Poté opatrně vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme vychladnout.
  • Poprášíme moučkovým cukrem, nakrájíme a podáváme. Vynikající je také s čokoládovou polevou.
Jednoduchý makovec s cukrovým posypem nebo polevou z čokolády.
Zdroj: https://www.foodandwine.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.