Klasický český moučník, který má svou charakteristickou a zcela nezaměnitelnou chuť. Rychlá příprava jde ruku v ruce s jednoduchostí.
Ingredience:
Těsto:
- 130 g mletého máku
- 200 g krystalového cukru
- 1 vejce
- 1/3 hrnku rostlinného oleje
- 215 g hladké mouky
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 320 ml mléka
Na polevu:
- 180 g moučkového cukru
- 60 ml citronové šťávy
Postup:
- Formu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů.
- Vejce rozklepneme do velké mísy, přidáme rostlinný olej, krystalový cukr a důkladně našleháme pomocí ručního mixéru po dobu 3 – 4 minut.
- Do jiné mísy prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva a mákem. Poté je přimícháme do rozšlehaných vajec.
- Přilijeme mléko a mixérem při nízkých otáčkách promícháme, aby vzniklo hladké těsto.
- Přelijeme do formy a vložíme do trouby na 30 minut. Upečený moučník odložíme stranou a připravíme si polevu.
- Moučkový cukr prosejeme do misky, přidáme citronovou šťávu a vidličkou mícháme dohladka. Polijeme ještě horký makovec a rozprostřeme po celé ploše.
- Pak už jen stačí počkat, až buchta vystydne a můžeme nakrájet na kousky a servírovat ke kávě či čaji.