Najít opravdu výborné těsto je téměř nadlidský výkon, aby mělo správnou konzistenci a vafle nebyly po vyjmutí z vaflovače tvrdé nebo snad dokonce rozpadlé. Tento recept je jednoduchý, rychlý a výsledek parádní.
Ingredience:
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 polévkové lžíce kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce krystalového cukru
- 2 vejce
- 1 a 2/3 hrnku plnotučného mléka
- 1/3 hrnku slunečnicového oleje
Postup:
- Předehřejeme si vaflovač a pro jistotu se držíme pokynů od jeho výrobce, ať si ho nezničíme.
- Do misky prosejeme mouku s kypřícím práškem do pečiva, přidáme cukr se solí a pořádně promícháme.
- V jiné misce smícháme vaječné žloutky, mléko i olej a zatím odložíme stranou.
- Připravíme si další misku, do které nalijeme bílky a pomocí ručního mixéru je na střední rychlost našleháme do tuhého sněhu.
- Směs vaječných žloutků přidáme do mouky a důkladně zamícháme, aby se všechny suroviny spojily.
- Přidáme sníh z bílků a pomalu je pomocí vařečky vmícháme do těsta.
- Pečící plochu vaflovače postříkáme kuchyňským sprejem a naběračkou vlijeme těsto do 2/3 uprostřed.
- Zaklopíme a pečeme zhruba 3 až 5 minut.
- Na horké vafle dáme kousek másla a přelijeme javorovým sirupem nebo třeba horkým medem.