Jestli chceme ochutnat opravdu ty nejlepší recepty na vafle, pak je tato receptura skutečně skvělým favoritem. Nejen, že jsou úžasně nadýchané, ale také perfektně slaďoučké a jemné.
Ingredience:
- 1 hrnek mléka
- 2 lžičky sušeného droždí
- 3 polévkové lžíce hnědého cukru
- 4 a 1/4 hrnku polohrubé mouky
- 1 lžička mořské soli
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 14 lžic rozpuštěného neslaného másla
- 2 vejce
- 1 hrnek moučkového cukru
Postup:
- Zahřejeme mléko, aby bylo vlažné a přidáme do něj droždí a hnědý cukr. Lehce zamícháme a necháme 15 minut na teplém místě.
- Do nádoby stojanového mixéru/kuchyňského robota nasypeme polohrubou mouku, sůl, vanilkový extrakt, rozpuštěné máslo a vejce.
- Přilijeme připravený kvásek a nasadíme míchací nástavec.
- Na nízkou rychlost mícháme, aby se vše promísilo. Potom přepneme na nejvyšší rychlost a šleháme po dobu 1 minuty.
- Přidáme moučkový cukr a znovu promícháme.
- Nádobu vyjmeme ze stojanu, těsto přendáme do jiné misky, zakryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout na teplém místě.
- Po uplynutí této doby rozdělíme těsto na 8 stejných kousků a předehřejeme si vaflovač. Pečící povrch postříkáme kuchyňským sprejem.
- Jeden kousek těsta po druhém vložíme do prostřední části vaflovače a pečeme 4 až 5 minut.
- Takto upečeme všechny kousky a ozdobíme podle chuti. Například borůvkami a jahodami se šlehačkou.