Klasické nepečené cukroví

Klasické nepečené cukroví

Samozřejmě, že s masem nemá tento recept nic společného, naopak získal svůj název díky tomu, jaký má tvar a že se před konzumací krájí na plátky jako je tomu u uzenin.

Mezi toto populární cukroví bez pečení patří i recepty na včelí úly, které mají zcela nezaměnitelnou chuť.

Ingredience:

  • 90 g rozinek (ideálně sultánky)
  • 4 lžíce kvalitního koňaku
  • 400 g máslových čajových sušenek nebo dětských piškot
  • 150 g blanšírovaných mandlí
  • 375 g rozpuštěného nesoleného másla
  • 220 g holandského kakaa nebo kakaového prášku
  • 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
  • Moučkový cukr na obalení

Postup:

  • Nejdříve dáme sultánky do misky a přidáme 2 lžíce koňaku. Louhujeme po dobu 10 minut.
  • Do velké mísy nasypeme sušenky nebo dětské piškoty a rukama je rozdrtíme na středně velké kousky.
  • Přisypeme blanšírované mandle, rozpuštěné máslo, kakaový prášek, zbývající koňak a kondenzované mléka.
  • Nakonec přihodíme namočené rozinky i s koňakem a velmi důkladně mícháme, aby se vše spojilo a vznikla hladká hmota.
  • Těsto je tuhé, takže je nejlepší jej zpracovat ručně. Míchání bude trvat dlouho, ale rozhodně to stojí za to.
  • Jakmile se vše spojí, vznikne krásně tmavé, vláčné těsto.
  • Na kuchyňskou linku rozprostřeme potravinářskou fólii a do jejího středu dáme 1/3 hotového těsta.
  • Rukama ji vytvarujeme do kmene, jehož průměr bude zhruba 5 až 7 cm.
  • Hotový kmen/salám posuneme ke kraji fólie a začneme ji kolem něj opatrně, ale pevně otáčet.
  • Konce fólie otočíme dolů a přimáčkneme lehce ke spodní části kmene.
  • Takto zpracujeme zbývající 2/3 těsta a uložíme do lednice, kde je necháme chladit až do příštího dne.
  • Před servírováním stačí jen vybalit z potravinářské fólie a poprášit moučkovým cukrem přes jemné síto.
  • Nakrájíme pomocí ostrého nože a můžeme servírovat.

Tip: Pokud vše nesníme v jeden den a chceme si cukroví trochu přikrášlit, můžeme následující den nakrájet na hodně tenké plátky a ozdobit šlehačkou s čokoládovým toppingem.

Nepečený čokoládový salám s koňakem.
Zdroj: http://allrecipes.co.uk/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.