Tento bezlepkový dezert ve stylu oblíbeného amerického moučníku si zamilujete hned po prvním soustu. Rozplývá se na jazyku a má naprosto dokonalou chuť.
Ingredience:
Na těsto:
- 25 kusů vypeckovaných datlí
- 1/2 hrnku vyloupaných vlašských ořechů
- 3/4 hrnku neslazeného kakaového prášku
- 1/4 hrnku smetanového arašídového másla
- 1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky mořské soli
Na polevu:
- 1/3 hrnku kakaového prášku
- 1/3 hrnku medu nebo javorového sirupu
- 1/4 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Pekáč vyložíme pečícím papírem a zatím odložíme stranou.
- Datle dáme do misky, přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut odstát. Poté přecedíme a nakrájíme na malé kousky.
- Do nádoby kuchyňského robota dáme vlašské ořechy, kakaový prášek, sůl a důkladně rozmixujeme na jemné drobné kousky.
- Těsto je dobré zpracovat na dvě části, aby mělo tu nejlepší konzistenci i chuť.
- Polovinu této směsi dáme stranou a do té zbývající dáme polovinu datlí, arašídového másla, kokosového oleje i vanilky.
- Mixujeme tak dlouho, až je směs hladká. V případě potřeby přidáme kokosový olej.
- Jakmile směs drží pohromadě a nedrolí se, když jí rukou stlačíme, přeneseme ji do připraveného pekáče.
- Zbývající směs kakaa s ořechy, datle, arašídové máslo, vanilku i kokosový olej dáme do kuchyňského robota a zpracujeme stejně jako předtím.
- Opět přendáme těsto do pekáče a vše pečlivě zatlačíme do pekáče a rozprostřeme po celé ploše.
- Dáme vychladit do lednice a mezitím si nachystáme polevu.
- Ve středně velké misce smícháme kakaový prášek, med, rozpuštěný kokosový olej i vanilku.
- Mícháme tak dlouho, dokud není směs hustá a hladká.
- Rovnoměrně rozprostřeme na hmotu v pekáči a dáme na 2 hodiny vychladit.
- Před servírováním rozdělíme na menší kousky. Kdo chce, může ještě posypat kakaem nebo postříkat čokoládovou polevou.