Tyto sušenky jsou maximálně chutné a krásně měkké. Jejich chuť je máslová, přestože máslo vůbec neobsahují. Způsobem přípravy je trochu netradiční, ale určitě stojí za to ho vyzkoušet.
Ingredience:
- 250 g jedlých kaštanů
- 4 polévkové lžíce akátového medu
- 1/2 lžičky skořice
- špetka soli
- 2 lžíce nasekaných piniových oříšků
Postup:
- Kaštany dáme do misky, zalijeme studenou vodou a necháme je namočené po dobu 1 hodiny.
- Potom je nařízneme do tvaru kříže, přendáme do misky nebo kastrolu i s vodou, ve které byly namočené a přivedeme k varu.
- Vaříme po dobu 15 minut, poté snížíme teplotu a necháme vařit dalších 10 minut.
- Poté kaštany přecedíme, nasypeme na utěrku, zabalíme a důkladně promačkáme, aby skořápka praskla. Vyloupeme a ochladíme pod tekoucí studenou vodou.
- Vyloupané kaštany nasypeme do nádoby mixéru a rozdrtíme najemno.
- V malém hrnci rozpustíme 2 lžíce akátového medu se skořicí a špetkou soli.
- Tento sirup nalijeme na rozmixované kaštany a pečlivě promícháme.
- Namočíme si prsty a odebíráme kousky hmoty, ze které tvarujeme mírně ploché kaštany.
- Každý jednotlivý kousek namočíme do zbývajících 2 lžic akátového medu a pak obalíme v piniových oříškách.
- Skládáme na tácek nebo talíř a dáme vychladit do lednice, kde nám vydrží cca 3 dny.
- Před konzumací je potřeba nechat kaštany 1 hodinu odstát při pokojové teplotě a poté servírovat.