Klasický recept, který spojuje hladkou a polohrubou mouku. Jejich kombinace dává těstu jeho charakteristickou konzistenci.
Ingredience:
- 200 g hladké mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 200 ml světlého piva
- 1 PL sádla
- 20 g čerstvého droždí
- 1 PL soli
- 1 PL cukru
- 2 PL mléka
Postup:
- Z droždí a trochy piva si připravte kvásek.
- V misce smíchejte všechny ingredience, přidejte vzešlý kvásek a vypracujte do podoby těsta.
- V případě, že je těsto příliš husté, přidejte trochu teplé vody.
- Po vykynutí těsto rozdělte na dvanáct částí a každou část vytvarujte do podoby kuličky.
- Následně každou kuličku těsta ručně rozválejte do podoby provázku nebo hada.
- Takto připravené pivní rohlíky dejte ještě na hodinu vykynout na plech s pečicím papírem.
- Předehřejte si troubu na 220 stupňů.
- Před pečením rohlíky zlehka potřete osoleným mlékem.
- Plech vložte do trouby, ihned snižte teplotu na 180 stupňů a pečte přibližně 20 minut.
Svým tvarem mají k rohlíkům blízko bagety. Upečte si kromě rohlíků i křupavé domácí bagety.