Myslíte si, že toto oblíbené francouzské pečivo musí být vždy nutně jen máslové? Mýlíte se! Zkuste do těsta přidat trochu piva a uvidíte, že croissanty budou ještě lahodnější!
Ingredience:
- 1/2 šálku mléka
- 2 a 1/4 čajové lžičky sušeného droždí
- 3 PL hnědého cukru
- 3 a 1/4 šálku hladké mouky
- 2 čajové lžičky soli
- 2 PL másla
- 1/2 šálku světlého piva
Máslová náplň
- 24 PL másla
- 2 PL hladké mouky
Na závěr
- 1/4 šálku jedlé sody
- 1 žloutek
- 1 PL mléka
- 8 šálků vody
- hrubozrnná sůl, sezamová semínka či mák na posypání
Postup:
- Do vlažného mléka vmíchejte droždí a jednu polévkovou lžíci hnědého cukru.
- Nechte 10 až 15 minut odstát, dokud se nevytvoří pěna.
- Ve velké míse prosejte mouku, zbývající hnědý cukr a sůl.
- Přidejte dvě polévkové lžíce změklého másla, prsty vmíchejte máslo do směsi mouky, cukru a soli.
- Následně přidejte směs droždí a pivo tak, aby vznikla řídká hmota.
- Těsto vyklopte na lehce pomoučenou pracovní plochu a prohněťte, dokud se do něj nezapracuje všechna mouka. Nesmíte ho příliš propracovat, jinak by se máslo mohlo příliš rozpustit.
- Lehce vymažte mísu olejem a vložte do ní těsto zpátky.
- Mísu přikryjte potravinovou fólií a vložte do ledničky na 8 až 24 hodin.
- Nyní si připravte máslovou náplň.
- Mírně změklé máslo a mouku smíchejte, dokud se dobře nespojí a nevytvoří hladkou hmotu.
- Máslovou směs rozprostřete mezi dva listy pečícího papíru. Pomocí válečku vytvarujte do obdélníku o rozměrech přibližně 20 x 23 cm.
- Následně zabalte do igelitu a rovněž vložte do ledničky.
- Vyklopte těsto na pomoučenou pracovní plochu a rozválejte ho na obdélník o rozměrech 25 x 38 cm.
- Těsto položte delším okrajem k sobě a v duchu rozdělte těsto na tři stejné díly.
- Přes pravé 2/3 těsta položte připravenou máslovou náplň a na vnějších okrajích nechte 1 cm okraj.
- Následně těsto přeložte přes sebe tak, aby vám vznikly tři vrstvy těsta, mezi nimiž budou dvě vrsty másla.
- Vnější strany přitiskněte k sobě, těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 1 hodinu do ledničky.
- Poté těsto z ledničky vyjměte, rozválejte válečkem na obdélník a pak přeložte tak, aby vám vznikly na sobě čtyři vrstvy těsta.
- Opět zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu zpět do chladničky.
- Pracovní plochu a horní část těsta lehce poprašte moukou.
- Vyválejte těsto na obdélník o rozměrech 38 x 45 cm a tloušťce 0,5 cm.
- Obdélník rozřízněte na polovinu, následně nakrájejte každý kus těsta na tři stejné proužky tak, abyste získali malé obdélníky o rozměrech 23 x 13 cm.
- Poté každý pruh rozřízněte šikmo na polovinu, aby vám vzniklo šest dlouhých trojúhelníků. Postup opakujte i s druhou polovinou těsta.
- Následně trojúhelníky srolujte do tvaru croissantu a přeneste je na plech vyložený pečicím papírem.
- Croissanty přikryjte utěrkou a nechte je kynout při pokojové teplotě, dokud se jejich velikost téměř nezdvojnásobí, přibližně 2 hodiny.
- Po těchto dvou hodinách je na 20 minut přesuňte do chladničky, zatímco si připravíte roztok na namáčení.
- Do 8 šálků studené vody v míse přidejte jedlou sodu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí.
- Jeden croissant po druhém ponořte krátce do namáčecího roztoku. Vyjměte a nechte přebytečnou vodu odkapat, poté croissanty položte zpět na plechy.
- Vrchní část potřete rozšlehaným žloutkem s mlékem a posypte hrubou solí, sezamem nebo mákem.
- Ihned je vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte 15 až 20 minut, dokud nebudou zlatavé a křupavé.