K posypání pečiva s pivem se nejčastěji používá hrubozrnná sůl a kmín. Fantazii se ale meze nekladou a lze použít i rozmanitá semínka či mák.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 180 g polohrubé mouky
- 150 g celozrnné pšeničné mouky
- 250 ml světlého piva
- 100 ml mléka
- 1 vejce
- 30 g čerstvého droždí
- 4 PL oleje
- 2 čajové lžičky soli
- 1 čajová lžička cukru
- kmín na posypání
- hrubozrnná sůl na posypání
Postup:
- V misce si z malého množství piva, cukru a droždí vytvořte kvásek.
- Ten následně přidejte do mísy s prosetou moukou a solí.
- Přilijte vlažné mléko a promíchejte.
- Následně přidejte olej a žloutek, důkladně prohněťte a vypracujte v tužší těsto.
- Misku překryjte utěrkou a nechte na teplém místě alespoň hodinu kynout.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněný vál a rozdělte na dvanáct stejně velkých částí, ze kterých vytvarujte bochánky.
- Nechejte ještě 10 minut kynout.
- Následně kuličky rozválejte na tenčí placky, ale na jedné straně nechte trochu silnější.
- Těsto od silnějšího konce srolujte a vytvarujte do podoby rohlíku.
- Pivní rohlíky dejte na plech vyložený papírem a vložte ho ještě na 15-20 minut vykynout do trouby předehřáté na 50°C.
- Po vykynutí rohlíky potřete směsí bílku a jedné polévkové lžíce mléka.
- Troubu předehřejte na 200°C a pivní rohlíky posypané hrubozrnnou solí a kmínem pečte přibližně 10-12 minut dozlatova.