Nemáte rádi rozinky? Nevadí! Pivní závin chutná skvěle i s ořechy!
Ingredience:
- 320 g hladké mouky
- 150 g Hery
- 150 ml světlého piva
- 500 g jablek
- 80 g mletých vlašských ořechů
- 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
- 1 vejce
- šťáva z jednoho citronu
- máslo na potření těsta
- 1 PL moučkového cukru
- vanilinový cukr
- skořicový cukr
Postup:
- Z hladké mouky, piva a Hery pokojové teploty ručně či za pomoci hnětače vypracujte hladké těsto.
- Omytá a oloupaná jablka nahrubo nastrouhejte a pokapejte čerstvou citronovou šťávou.
- Vzniklé těsto si rozdělte na dva stejně velké díly.
- Každou část válečkem rozválejte naplocho, potřete rozpuštěným máslem a posypejte mletými ořechy smíchanými s moučkovým cukrem.
- Vymačkejte přebytečnou šťávu z jablek a jablky posypejte těsto.
- Přidejte vlašské ořechy a vše posypejte směsí vanilinového a skořicového cukru.
- Srolujte do podoby štrůdlu a položte na plech vystlaný pečicím papírem.
- Pivní štrúdl potřete rozšlehaným vejcem.
- Takto postupujte i se zbývajícím těstem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180°C přibližně 40 minut.
Z jablek se dá připravit nejen štrůdl, ale i další sladké pochoutky. Inspirujte se našimi jablečnými moučníky!