Části kapra, jako je hlava nebo ocas, se dají skvěle využít k přípravě této tradiční polévky.
Ingredience:
- 2 litry vody
- 1 kapří hlava a další části ryby, například ocas
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer)
- 1 cibule
- 5 kuliček černého pepře
- 5 kuliček nového koření
- 1 bobkový list
- 2 PL másla
- 1-2 PL mouky
- rybí jikry nebo mlíčí
- sůl
- petrželka na ozdobu
Postup:
- Kapří hlavu a ostatní části ryby vložte do hrnce s jedním litrem vody.
- Přidejte veškeré koření včetně soli a nechte vařit doměkka.
- Vývar přeceďte a oddělte rybí maso od kostí.
- Nakrájejte cibuli na kostičky a zlehka ji osmahněte na másle.
- Zasypejte moukou a neustále míchejte.
- Přilijte druhý litr vody a opět zamíchejte.
- Přidejte nakrájenou kořenovou zeleninu a povařte ji doměkka.
- Do zeleninového vývaru přilijte rybí vývar, přidejte jikry či mlíčí a rybí maso.
- Krátce povařte.
- Nakonec přidejte trochu soli a nasekanou petrželku.
Recepty na štědrovečerní menu by bez smaženého kapra nebyly kompletní. Tuto tradiční českou rybu si ale můžete připravit na mnoho dalších způsobů. Inspirujte se našimi recepty na kapra v mnoha podobách!.