Hned po vánočce je druhým nejčastěji konzumovaným vánočním moučníkem štrůdl. Upečte si ho v naší ladné podobě.
Ingredience:
- 1 kg jablek
- 60 g cukru krupice
- 2 šálky hladké mouky
- 125 g + 70 g másla
- 2 vejce
- 100 ml + 1 PL mléka
- 200 g čerstvé strouhanky
- šťáva z jednoho citronu
- 200 g strouhanky
- 50 g moučkového cukru
- 2 čajové lžičky mleté skořice
- 2 hrsti namočených sultánek
- 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů
Postup:
- Předehřejte troubu na 170 °C a plech vyložte pečicím papírem.
- Na pánvi rozpusťte na mírném ohni 70 gramů másla, přidejte strouhanku a za stálého míchání ji opečte dozlatova.
- Odstavte z ohně a nechte vychladnout.
- Po vychladnutí přidejte 50 gramů moučkového cukru, dobře promíchejte a dejte stranou.
- Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo.
- Přidejte citronovou šťávu, 60 gramů cukru krupice a dobře promíchejte.
- Ve velké míse smíchejte mouku, máslo, vejce a mléko a vypracujte v těsto.
- Těsto přeneste na lehce pomoučněnou pracovní plochu.
- Rozdělte těsto na dvě části a každou rozválejte na obdélník o rozměrech přibližně 40 x 30 cm.
- Na těsto nasypejte polovinu strouhanky a na ni dejte polovinu jablečné směsi.
- Dále přidejte polovinou skořice, rozinek a ořechů.
- Štrůdl srolujte a konce pevně přitiskněte k sobě.
- Přeneste na plech a potřete povrch vejcem smíchaným s jednou lžící mléka.
- Opakujte stejným způsobem i s druhou částí těsta.
- Pečte přibližně 40 minut dozlatova.
Po vychladnutí servírujte štrůdl posypaný moučkovým cukrem jako závěrečný chod vašeho štědrovečerního menu.