Každá buchta je něčím jedinečná, ale jedno mají všechny společné. Jsou totiž dokonalé vláčné, takže si na nich pochutnáme, i když je zrovna nemáme čím zapít, aniž by se člověk udusil.
Ostatně dýně je oblíbenou surovinou do mnoha pokrmů. Vyzkoušejte třeba recepty na polévky z dýně hokkaido.
Ingredience:
- 1,5 hrnku celozrnné mouky
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky nového koření
- 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek dýňového pyré (domácí nebo z konzervy)
- 1/2 hrnku mandlového mléka
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/4 hrnku extra panenského olivového oleje
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo 1 sáček vanilkového cukru)
Postup:
- Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180°C.
- Formu vymažeme tukem a vysypeme moukou, případně můžeme vyložit pečícím papírem.
- Do středně velké misky dáme mouku, skořici, muškátový oříšek, nové koření, jedlou sodu, prášek do pečiva i sůl.
- Smícháme suché ingredience a zatím odložíme stranou.
- Vezmeme velkou mísu, dáme do ní dýňové pyré, vejce, cukr, mléko, vanilku, olivový olej a důkladně rozmícháme, aby byla směs hladká.
- Poté do ní přesypeme směs suchých surovin a promísíme.
- Těsto přendáme do formy, uhladíme a pečeme asi 45 – 50 minut.
- Jakmile je špejle po zasunutí do těsta čistá, máme hotovo.
- Upečenou buchtu můžeme pocukrovat nebo ozdobit čokoládovou polevou.
Tip: Kdo si chce trochu dopřát, může buchty rozpůlit, namazat oblíbenou marmeládou a ještě namočit do čokoládové polevy.