Faktem je, že tento typ moučníku připravujeme nejčastěji na podzim, kdy je jejich období. To ovšem neznamená, že si nemůžeme tento lahodný cheesecake vyrobit v kteroukoliv roční dobu. Má senzační strukturu, vynikající chuť a krásně provoní celou kuchyň.
Ingredience:
Korpus:
- 250 g grahamových sušenek
- 3 lžíce třtinového cukru
- 100 g rozpuštěného másla
Náplň:
- 250 g smetanového sýru typu lučina/žervé (může být i tvaroh v kostce)
- 250 g třtinového cukru
- 1/4 lžičky soli
- 1 – 2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 1/8 lžičky mletého hřebíčku
- 500 g dýňového kompotu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 hrnku zakysané smetany
Postup:
- Předehřejeme troubu na 180 stupňů a dortovou formu postříkáme sprejem na pečení.
- Sušenky rozlámeme do mísy, přidáme třtinový cukr, máslo a rukou zpracujeme, až jsou vlhké.
- Dáme do formy, rozprostřeme na dno a dáme do trouby na 9 minut.
- Vyjmeme z trouby, necháme vychladnout a snížíme teplotu na 170°C.
- Do větší mísy dáme sýr, cukr, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček a vše rozmixujeme na hladkou směs.
- Scedíme dýni a přidáme k sýru.
- Nakonec vmícháme zakysanou smetanu s vanilkovým extraktem.
- Vše důkladně rozmixujeme do hladka.
- Dortovou formu obalíme alobalem, aby byla utěsněná, a vlijeme do ní dýňovou směs na předpečený korpus z grahamových sušenek, uhladíme a vložíme do vysokého pekáče s vroucí vodou.
- Pekáč dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 1 hodinu a 35 minut.
- Poté vypneme troubu, pootevřeme ji a koláč necháme v troubě ještě 1 hodinu odpočívat.
- Po uplynutí této doby vyjmeme pekáč z trouby a počkáme, až úplně vychladne. Vychladlou buchtu uložíme na 8 hodin do lednice.
Tip: Podáváme s oblíbenou polevou, jako je například karamelová, čokoládová, pomerančová nebo jen tak se šlehačkou či zmrzlinou.
Tip: Pokud si připravíme polevu ze smetanového sýra, povýšíme tuhle obyčejnou buchtu na mnohem vyšší level.