Vanilkový pudink a dýně to je vždycky kombinace zaručující vynikající chuť a vůní. Tahle dýňová buchta je svým způsobem spíš sladký bochník, na který spousta lidí nedá dopustit.
Ingredience:
- 1,75 hrnku polohrubé mouky
- 1 sáček instantního vanilkového pudinku
- 1 polévková lžíce kypřícího prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky dýňového koření
- 1 lžička skořice
- 1/2 hrnku rozpuštěného másla
- 1 hrnek cukru moučka
- 500 g dýňového pyré
- 2 vejce
- 1 hrst nasekaných vlašských ořechů
Postup:
- Nejdříve si předehřejeme troubu na 180°C.
- Ve větší míse smícháme mouku, pudink, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu, dýňové koření a skořici.
- Do nádoby mixéru dáme rozpuštěné máslo, cukr, dýňové pyré a vejce.
- Vše promísíme, až vznikne jemná směs.
- Po částech vmícháme směs mouky s kořením a necháme důkladně vypracovat hladké těsto.
- Připravíme si formu na biskupský chlebíček nebo jakoukoliv, co máme aktuálně k dispozici.
- Vymažeme ji tukem, vysypeme moukou a nalijeme do ní těsto.
- Posypeme nasekanými vlašskými ořechy po celé ploše a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme asi 60 až 70 minut. Pomocí špejle zkontrolujeme, jestli je těsto dostatečně propečené.
- Když je buchta hotová, vyjmeme jí z trouby a necháme 15 minut odpočívat.
- Poté nožem či kuchyňskou špachtlí odlepíme od stěn formy a opatrně vyklopíme na mřížku.
- Necháme vychladnout a teprve potom posypeme moučkovým cukrem, případně ozdobíme oblíbenou polevou.