Pokud jde o tuhle dýňovou buchtu, pak si buďte jistí, že si jí oblíbíte. To, co na ní nejvíc zaujme je poleva ze smetanového sýra.
Může se připravit jako buchta na plech, sladký bochník, kulatý dort, ale klidně je možné dát těsto i do formy na muffiny či bábovku.
Ingredience:
Těsto:
- 4 vejce
- 350 g krystalového cukru
- 1 hrnek rostlinného oleje
- 420 g čerstvé nastrouhané dýně
- 300 g hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička kypřícího prášku do pečiva
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička soli
Poleva:
- 180 g smetanového sýra
- 225 g čerstvého neslaného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 480 g moučkového cukru
Postup:
- Velký pekáč vyložíme pečícím papírem a předehřejeme si troubu na 180°C.
- Připravíme si středně velkou mísu, dáme do ní vejce, cukr, olej, dýni a pečlivě promícháme.
- Přihodíme ostatní suroviny a znovu zamícháme, aby vzniklo hladké těsto.
- Přendáme ho do formy a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme asi 25 – 30 minut, poté vyjmeme z trouby a odložíme stranou tak na 15 minut.
- Vyndáme buchtu z formy i s pečícím papírem a necháme na lince úplně vychladnout.
- Jakmile je vychladlá, pustíme se do polevy.
- Do misky dáme všechny suroviny na polevu a 5 minut důkladně mícháme, aby byla poleva pěkně hladká a bez hrudek.