Tato pomazánka je skvělá s krekry, chlebem či zeleninou. Extra panenský olivový olej a mandle receptu dodávají zdravou dávku mononenasyceného tuku, dip je rostlinný a obsahuje velké množství antioxidantů.
Ingredience
- ½ šálku neoloupaných mandlí
- 1 kg pokrájené a oloupané mrkve
- ½ šálku extra panenského olivového oleje + 2 lžíce
- 2,5 lžičky soli
- 2 stroužky česneku
- ½ šálku konzervované cizrny, scezené
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- ¾ lžičky pikantní uzené španělské papriky
- ½ šálku nahrubo nasekané petrželky na servírování
Postup
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Opékejte mandle na plechu s pečícím papírem, dokud nebudou mírně tmavé a voňavé, cca 8 – 10 minut, přičemž v polovině promíchejte.
- Nechte vychladnout a dejte stranou.
- Veškerou tlustou mrkev podélně rozkrojte na polovinu a poté celou mrkev rozkrojte příčně na 4 kusy.
- Dejte na plech vyložený pečícím papírem se 2 lžícemi oleje a 1 lžičkou soli.
- Mrkev rovnoměrně rozprostřete na plech a pečte, dokud nebude velmi jemná a nezačne se scvrkávat a hnědnout, asi 1 hodinu.
- Mrkev během pečení jednou nebo dvakrát promíchejte.
- Přeneste mrkev do kuchyňského robotu, přidejte česnek, cizrnu, citronovou šťávu, pepř, papriku, nasekanou petrželku, ½ šálku oleje, 1,5 lžičky soli a vyhrazené mandle.
- Mixujte a podle potřeby přidávejte více oleje, dokud není směs téměř úplně hladká.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte více citronové šťávy nebo sůl.
- Přendejte dip do malé misky, pokapejte olejem a zasypejte listy petrželky.
Pokud jste spíše masovější, tak se nezapomeňte podívat i na naše recepty na domácí pomazánky z masa v 7 luxusních provedeních!