Kančí maso se v tomto receptu skvěle snoubí se dvěma typy smetany. Výsledkem je krémový pokrm velmi delikátní chuti.
Ingredience:
Maso
- 2000 g kančí kýty
- 3 cibule
- 2 mrkve
- 1 šálek červeného vína
- 1 šálek vody
- 3 PL sádla nebo oleje
- bobkový list
- jalovec
- sůl
Omáčka
- 1 šálek šlehačky
- 4 PL zakysané smetany
- 1 šálek vody
- 1 čajová lžička kukuřičného škrobu
- sůl, pepř
Postup:
- Předehřejte si troubu na 200°C.
- Kančí maso omyjte, osolte a položte do pekáče, ve kterém chcete maso péct.
- Kolem masa rozložte jalovec, bobkový list a oloupanou a nakrájenou cibuli a mrkev.
- Přelijte rozpuštěným sádlem nebo olejem.
- Následně do pekáče přilijte rovněž červené víno a vodu.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 90 minut.
- Po této době maso z trouby vyjměte, přelijte ho trochou vypečené šťávy a překryjte alobalem.
- Pokud je třeba podlijte ještě trochou vody.
- Snižte teplotu na 180°C a pečte po dobu dalších 30 minut.
- Poté kančí kýtu, stále zabalenou do alobalu, přendejte na jiný plech a vložte zpět do vypnuté trouby.
- Vypečenou šťávu a zeleninu z původního pekáče použijte k přípravě omáčky.
- Vyjměte z pekáče jalovec a bobkový list.
- Následně přilijte ke směsi šálek vody a pomocí vařečky ode dna odškrábněte veškeré připečené kousky.
- Směs z pekáče přeceďte přes síto do hrnce, zeleninu přes síto protlačte.
- Přidejte ke směsi zakysanou smetanu a přiveďte k varu.
- Vmíchejte rovněž šlehačku a kukuřičný škrob.
- Dochuťte solí a pepřem a povařte přibližně 2-3 minuty do zhoustnutí.
Kančí kýta na smetaně se obvykle podává s houskovým či karlovarským knedlíkem, přidat můžete i trochu dušené zeleniny.
Pokrmy z divočáka nemusíte vždy připravovat pouze z kančí kýty. Zkuste i další rozmanité pochoutky z kančího masa!