Pokud máte rádi pikantní pokrmy, můžete tento recept ozvláštnit přidáním sušených mletých chilli papriček. Stačí je přidat ke směsi zesklovatělé cibule, mrkve a celeru.
Ingredience:
Marináda
- 1000 g kančí kýty
- 2 šálky červeného vína
- 1/2 šálku octu z červeného vína
- 1 cibule
- 1 řapíkatý celer
- 1 mrkev
- 1 PL balzamikového octa
- bobkový list
- tymián
- nové koření
Omáčka
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1/2 šálku sušených švestek
- 1 řapíkatý celer
- bobkový list
- 1 PL hnědého cukru
- pomerančová kůra
- sušené mleté chilli papričky (volitelné)
- kousek vysokoprocentní hořké čokolády
- 4 PL olivového oleje
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci přiveďte k varu všechny ingredience na marinádu kromě kančího masa, tedy směs nakrájené zeleniny, vína, vinného octa a koření.
- Nechte vychladnout a do takto připravené marinády vložte na 24 hodin kančí maso nakrájené na kousky.
- Poté maso z marinády vyjměte, tekutinu přeceďte. Uchovejte pouze tekutinu, nikoli zbytky zeleniny a koření.
- V hrnci na olivovém oleji rozvoňte prolisovaný česnek.
- Přidejte nakrájenou cibuli, mrkev a celer, restujte přibližně 6-8 minut.
- Následně vložte do hrnce i namarinované maso a promíchejte.
- Přilijte marinádu a přiveďte k varu.
- Přidejte bobkový list, sušené švestky a cukr.
- Přiklopte pokličkou a za občasného míchání vařte přibližně po dobu 2 hodin.
- Když je maso měkké, přidejte trochu pomerančové kůry a nastrouhanou čokoládu.
- Promíchejte a případně ještě dochuťte solí a pepřem.
Kančí kýta jako guláš chutná výborně s knedlíkem, bramborovou kaší i šťouchanými brambory.
Zvěřina není jen kančí. Vyzkoušejte rovněž naše lahodné recepty ze srnčího masa. Připravte si z něj guláš i steak!