Springerle aneb Vánoční sušenky s anýzovými semínky

Springerle aneb Vánoční sušenky s anýzovými semínky

Springerle jsou německé sušenky s anýzovou příchutí, které mají již nejméně 700 let starou tradici. O vánočních svátcích se často dávaly jako dárky. Tradičně se tvoří pomocí speciálního vyřezávaného válečku.

Ingredience:

  • 3 vejce
  • 3 šálky moučkového cukru
  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1/4 až 1/2 čajové lžičky kvalitního čistého anýzového oleje
  • 1 čajová lžička prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • kůra z jednoho citronu
  • 2 PL celých anýzových semínek

Postup:

  1. Vejce vyšlehejte do pěny. 
  2. Po troškách přidejte moučkový cukr spolu s vanilkovým extraktem a anýzovým olejem.
  3. Po přidání veškerého moučkového cukru pokračujte ve šlehání směsi po dobu 10 minut. 
  4. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. 
  5. Přidejte polovinu moučné směsi do mokré směsi spolu s citronovou kůrou a šlehejte po dobu 15 minut.
  6. Přidejte zbývající mouku a šlehejte dalších 5 minut.
  7. Těsto by mělo být velmi měkké, ale ne mokré a lepivé.
  8. Z těsta vytvarujte kouli, zploštěte ji na tvar disku, zabalte do potravinové fólie a dejte do chladničky alespoň na hodinu nebo lépe přes noc.
  9. Druhý den těsto rozválejte na tloušťku asi jednoho centimetru.
  10. Pomocí válečku nebo formiček a ostrého nože vytvořte jednotlivé tvary anýzového cukroví.
  11. Na pánvi na středním ohni opražte celá anýzová semínka, dokud nebudou aromatická, a dávejte pozor, aby se nepřipálila.
  12.  Anýzová semínka následně rozprostřete na plech s pečícím papírem.
  13. Na anýzová semínka na plechu položte anýzové cukroví.
  14. Nechte springerle sušit při pokojové teplotě celých 24 hodin.
  15. Po uplynutí 24 hodin sušení položte na pult vlhkou utěrku a jemně na ni Springerle přitlačte, aby se spodní část sušenek navlhčila.
  16. Springerle vraťte zpět na plech.
  17. V troubě předehřáté na 150 °C pečte přibližně 20-25 minut.
  18.  Nenechte sušenky zezlátnout, mají zůstat velmi bledé, v podstatě stejné barvy, jako když jste je vložili do trouby. 
  19. Springerle nechte zcela vychladnout. 
  20. Skladujte ve vzduchotěsných nádobách s kouskem jablka, aby anýzové cukroví změklo.
Německé vánoční springerle s anýzovými semínky.
zdroj: daringgourmet.com

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.