Springerle jsou německé sušenky s anýzovou příchutí, které mají již nejméně 700 let starou tradici. O vánočních svátcích se často dávaly jako dárky. Tradičně se tvoří pomocí speciálního vyřezávaného válečku.
Ingredience:
- 3 vejce
- 3 šálky moučkového cukru
- 3 šálky hladké mouky
- 1 čajová lžička čistého vanilkového extraktu
- 1/4 až 1/2 čajové lžičky kvalitního čistého anýzového oleje
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1/4 čajové lžičky soli
- kůra z jednoho citronu
- 2 PL celých anýzových semínek
Postup:
- Vejce vyšlehejte do pěny.
- Po troškách přidejte moučkový cukr spolu s vanilkovým extraktem a anýzovým olejem.
- Po přidání veškerého moučkového cukru pokračujte ve šlehání směsi po dobu 10 minut.
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
- Přidejte polovinu moučné směsi do mokré směsi spolu s citronovou kůrou a šlehejte po dobu 15 minut.
- Přidejte zbývající mouku a šlehejte dalších 5 minut.
- Těsto by mělo být velmi měkké, ale ne mokré a lepivé.
- Z těsta vytvarujte kouli, zploštěte ji na tvar disku, zabalte do potravinové fólie a dejte do chladničky alespoň na hodinu nebo lépe přes noc.
- Druhý den těsto rozválejte na tloušťku asi jednoho centimetru.
- Pomocí válečku nebo formiček a ostrého nože vytvořte jednotlivé tvary anýzového cukroví.
- Na pánvi na středním ohni opražte celá anýzová semínka, dokud nebudou aromatická, a dávejte pozor, aby se nepřipálila.
- Anýzová semínka následně rozprostřete na plech s pečícím papírem.
- Na anýzová semínka na plechu položte anýzové cukroví.
- Nechte springerle sušit při pokojové teplotě celých 24 hodin.
- Po uplynutí 24 hodin sušení položte na pult vlhkou utěrku a jemně na ni Springerle přitlačte, aby se spodní část sušenek navlhčila.
- Springerle vraťte zpět na plech.
- V troubě předehřáté na 150 °C pečte přibližně 20-25 minut.
- Nenechte sušenky zezlátnout, mají zůstat velmi bledé, v podstatě stejné barvy, jako když jste je vložili do trouby.
- Springerle nechte zcela vychladnout.
- Skladujte ve vzduchotěsných nádobách s kouskem jablka, aby anýzové cukroví změklo.