Kromě jablek a skořice je velmi oblíbená také kombinace vloček s ořechy a kokosem. Vyzkoušejte ji prostřednictvím tohoto jednoduchého receptu.
Ingredience:
- 1 a 1/4 šálku vroucí vody
- 1 šálek ovesných vloček
- 1 a 1/3 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku másla
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 2 vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1/4 čajové lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 čajová lžička jedlé sody
- 1/2 čajové lžičky soli
Poleva
- 1/4 šálku másla
- 3 PL mléka
- 1/2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1 šálek strouhaného kokosu
- 1/3 šálku nasekaných vlašských ořechů
Postup:
- Předehřejte troubu na 160°C.
- Do větší mísy nasypte ovesné vločky, zalijte je vroucí vodou a nechte namočené, dokud voda nevychladne.
- Mezitím ve velké míse pomocí elektrického ručního mixéru vyšlehejte máslo, hnědý cukr a krystalový cukr do světlé a nadýchané konzistence.
- Vmíchejte vejce, vanilku, skořici a muškátový oříšek a poté vmíchejte i vychladlou ovesnou směs.
- Přidejte jedlou sodu a sol, poté rovněž mouku.
- Důkladně promíchejte a vypracujte v těsto.
- Těsto nalijte do vymazaného pekáče nebo zapékací misky.
- Pečte v předehřáté troubě přibližně 30 minut.
- Mezitím v míse smíchejte rozpuštěné máslo, mléko, vanilku, hnědý cukr, kokos a pekanové ořechy.
- Po upečení vyjměte koláč z trouby a připravenou směs rovnoměrně rozetřete po povrchu.
- Poté koláč vraťte na několik minut do trouby, dokud kousky kokosu nezačnou lehce hnědnout.