Snadná polévka se zeleninou, česnekem, kmínem a řeckým jogurtem, který jí dodá tu správnou krémovitost a plnost. Jednoduché, zdravé a chutné jídlo!
Ingredience
- asi 6 velkých oloupaných mrkví, nakrájených na plátky
- 1 velká cibule, nakrájená na tenké plátky
- 4 stroužky česneku, oloupané a ponechané celé
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 a ½ čajové lžičky soli a navíc podle chuti
- 1 čajová lžička mletého kmínu
- ¼ lžičky černého pepře plus další podle chuti
- 2 plechovky celých loupaných rajčat (po 400 g)
- 1 čajová lžička sušené bazalky
- ½ šálku obyčejného řeckého jogurtu plus další k podávání
- čerstvá bazalka volitelně k podávání
Postup
- Umístěte rošty do horní a dolní třetiny trouby a předehřejte troubu na 200 stupňů C.
- Pořádně postříkejte dva plechy olejem ve spreji.
- Dejte stranou.
- Vložte mrkev, cibuli a česnek do velké mísy.
- Pokapejte olivovým olejem a poté posypte 1 čajovou lžičkou soli, kmínem a pepřem.
- Dobře promíchejte, poté zeleninu rozložte v jedné vrstvě na připravené plechy a zajistěte, aby se zelenina na žádném místě nehromadila.
- Pečte po dobu 25 až 30 minut a dvakrát zeleninu během pečení obraťte.
- Až bude zelenina krásně měkká a hnědá, vyndejte z trouby a nechte 10 minut vychladnout.
- Zatímco zelenina chladne, slejte rajčatovou šťávu z plechovek do malé misky nebo odměrky.
- Dejte stranou.
- Pracujte ve dvou dávkách.
- Přidejte polovinu restované zeleniny do mixéru.
- Přidejte 1 plechovku scezených rajčat.
- Rozmixujte do hladkého pyré, poté jej nalijte do čtyřlitrového nebo většího hrnce se silným dnem.
- Opakujte se zbývající zeleninou a rajčaty a přidejte do hrnce.
- Vmíchejte připravenou rajčatovou šťávu, bazalku, jogurt a zbývající ½ čajové lžičky soli.
- Přiveďte k mírnému varu a nechte vařit asi 10 minut.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte další sůl nebo pepř.
- Podávejte teplé, s čerstvou bazalkou a trochou řeckého jogurtu.