Lahodné mini kynuté buchty zalité vynikající pudinkovou omáčkou, které se říká šodó miluje snad každý. U nás na ně nedáme dopustit, přičemž mají své místo i v zahraničních kuchyních.
Klasické šodó bylo vyráběno z vína a vajec, ale po čase jej nahradilo mléko s pudinkem, aby bylo možné tento pokrm servírovat v školních jídelnách. Díky tomu se stalo oblíbeným pokrmem zejména u dětí.
Ostatně existují i další pokrmy, které naše děti milují. Připomeňme si například recepty na sladkou žemlovku.
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 300 ml mléka
- 1/2 kostky droždí
- 1 vejce
- 40 g krupicového cukru
- Špetka soli
- Vanilkový pudink
- 100 ml rostlinného oleje
Postup:
- Do malého kastrůlku dáme 50 ml mléka a zahřejeme, aby bylo mléko vlažné.
- Odstavíme a přidáme droždí a 1 lžičku cukru. Jemně promícháme a odložíme 5 minut stranou.
- Ve větší míse smícháme mouku, vejce, cukr, zbývající mléko, olej a připravený kvásek.
- Vypracujeme těsto, které poté zakryjeme kuchyňskou utěrkou a odložíme na teplé místo cca na 40 minut.
- Mezitím si připravíme plech na pečení a vyložíme jej pečícím papírem. Pokud ho nemáme, vymažeme plech rostlinným olejem.
- Těsto vyklopíme z mísy a rozdělíme na 8 – 12 stejných dílů.
- Z každého dílu vyválíme dlouhý váleček, položíme na plech a potřeme olejem. Takto pokračujeme se všemi díly, až plech zcela zaplníme.
- Pomocí ostrého nože nakrájíme na dílky/kostky o velikosti cca 2 – 3 cm. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě dalších 5 – 8 minut odpočívat.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 175 stupňů.
- Plech odkryjeme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 20 – 25 minut dozlatova.