Když máme chuť na typicky českou pochoutku, nemusíme chodit do restaurace. Naopak si jí zvládneme připravit vlastnoručně v domácím prostředí a tak skvělou, že se budeme olizovat až na hlavě.
Ingredience:
Na buchtičky:
- 1 lžička sušeného droždí (nebo 15 g čerstvého)
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 2/3 hrnku vlažného mléka
- 1/2 kostky nesoleného másla
- 2 1/2 hrnku polohrubé mouky
- 1 vaječný žloutek
- Špetka soli
Na vanilkovou omáčku:
- 6 vaječných žloutků
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 2 hrnky smetany ke šlehání
- 1 lžíce vanilkové esence
Na dohotovení:
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- 1 lžíce rumu
Postup:
- Droždí nasypeme/nadrobíme do misky, přidáme 1 lžičku cukru, 2 lžíce vlažného mléka a při pokojové teplotě necháme 10 minut pracovat.
- Zbývající mléko nalijeme do malého hrnce, přidáme máslo a necháme společně rozehřát.
- Mouky prosejeme do misky, přihodíme špetku soli, zbytek cukru, vejce, mléko s rozpuštěným máslem a kvásek.
- Hněteme tak dlouho, až nám vznikne hladké těsto, které vložíme do mísy a dáme na teplé místo na 1 hodinu kynout.
- Poté si předehřejeme troubu na 160 stupňů a plech na pečení namažeme olejem nebo rozpuštěným sádlem.
- Těsto vyklopíme na pomoučený vál a vyválíme do dlouhého válečku o průměru 2,5 až 3 cm. Nakrájíme na stejně velké kousky a rukou vytvarujeme do tvaru kuličky.
- Naskládáme do vymazaného pekáče těsně vedle sebe, přičemž potřeme rozpuštěným máslem tak, aby se dostalo i mezi buchtičky. Vložíme do trouby a pečeme 20 minut, dokud nezískají zlatavý nádech.
- Poté vyjmeme upečené buchtičky z trouby a potřeme je horkým rozpuštěným máslem s rumem.
- Na omáčku dáme žloutky do mísy, přidáme cukr, vanilku a důkladně našleháme. Smetanu ke šlehání ohřejeme v hrnci a pomalu ji za stálého míchání vlijeme do vaječné směsi.
- Celou směs poté přelijeme zpět do hrnce od smetany a na mírném ohni zahříváme, dokud omáčka neztuhne.
- Poté přecedíme do čisté misky a necháme vychladnout. Během chladnutí občas promícháme.
- Buchtičky rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou a můžeme servírovat.