Nadýchané těsto na buchty se sosem s vanilkou

Nadýchané těsto na buchty se sosem s vanilkou
Příprava: 40 minut Vaření: 50 minut Počet porcí: 4

Každý má ten svůj oblíbený recept na dukátové buchtičky, ale není na škodu vyzkoušet občas trochu jiný a zjistit, jak bude chutnat a v čem se liší od toho našeho.

Ingredience:

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 50 g cukru
  • 200 ml vlažného mléka
  • 80 g másla
  • 3 žloutky
  • špetka soli
  • 1 lžíce strouhané citronové kůry
  • 2 lžíce moučkového cukru

Na omáčku:

  • 2 vaječné žloutky
  • 4 lžíce přírodního cukru
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 – 2 polévkové lžíce vanilkové esence
  • 500 ml mléka
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu

Postup:

  • Mouku prosejeme do velké mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme 1 lžičku cukru a třetinu vlažného mléka. Trochu promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít asi 15 minut.
  • Mezitím dáme ohřát zbývající mléko a rozpustíme v něm 40 g másla s cukrem (nemusí se vařit). Odstavíme a přidáme vaječné žloutky, citronovou kůru, sůl a důkladně zamícháme.
  • Vzniklou směs přilijeme do mísy k mouce s kváskem a vypracujeme hladké těsto, které se musí lehce oddělovat od stěn mísy a měly by se na něm tvořit bublinky.
  • Poté zakryjeme kuchyňskou utěrkou a necháme 20 minut kynout. Vymažeme pekáč máslem a zatím odložíme.
  • Těsto vyklopíme na vál, znovu prohněteme a vyválíme z něj dlouhý váleček o tloušťce asi 3 cm.
  • Odkrajujeme kousky těsta a skládáme vedle sebe do pekáčku. Zakryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut odpočívat.
  • Předehřejeme si troubu na 200°C a povrch buchtiček potřeme zbývajícím rozpuštěným máslem.
  • Vložíme do trouby na nejnižší rošt a pečeme cca 35 minut do zlatohněda.
  • V průběhu pečení buchtiček dáme do misky vaječné žloutky, cukr i smetanu a našleháme do pěny.
  • Přidáme vanilkovou esenci a vše znovu promícháme. Do hrnce nalijeme mléko, přidáme škrob, přilijeme vaječnou směs a důkladně promícháme.
  • Na mírném ohni pomalu zahříváme a stále mícháme, aby byla omáčka krémová. Nesmí se začít vařit, jinak by se srazila.
Buchtičky z dukátu s vanilkovou omáčkou.
Zdroj: https://www.kochwiki.org/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.