Kynuté bochánky s omáčkou z pudinku

Kynuté bochánky s omáčkou z pudinku
Příprava: 40 minut Vaření: 35 minut Počet porcí: 6

Vybrat ten nejlepší recept na dukátové buchtičky není snadné, protože každému chutná něco jiného. Tato varianta tak trochu připomíná sladké rohlíky, ale když hotové buchty zalijete pudinkem, uvidíte, jaká je to dobrota.

Ingredience:

Na těsto:

  • 1/2 hrnku vlažné vody
  • 2 hrnky vlažného mléka
  • 3 polévkové lžíce změklého másla
  • 4 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 2,5 lžíce sušeného droždí
  • 6,5 hrnku hladké mouky

Na potření:

  • 2 lžíce másla
  • 2 sáčky vanilkového cukru

Na omáčku:

  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek smetany ke šlehání
  • 1 lžíce vanilkové esence
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 4 velké vaječné žloutky (ideálně vejce velikosti L)

Postup:

  • V míse smícháme vodu, mléko, máslo, cukr, sůl i kvasnice. Necháme asi 8 minut odpočívat, dokud nezačne droždí pěnit.
  • Do nádoby kuchyňského robota nasypeme mouku, přidáme tekutou směs a spustíme hnětení těsta pomocí háku.
  • Necháme hníst asi 5 minut, dokud se nezačne tvořit měkká a krásně hladká kulička těsta. To musí být pružné a na dotek jemně lepkavé.
  • Mísu vymažeme či vystříkáme olejem a vložíme do ní hotové těsto. Olejem postříkáme i povrch těsta, zakryjeme plastovým krytem a necháme 20 minut kynout při pokojové teplotě.
  • Nakynulé těsto vyklopíme na pracovní plochu, trochu prohněteme a potom rukama jemně roztáhneme do obdélníku. Rozkrojíme na 4 dlouhé proužky, které trochu poválíme a z každé nakrájíme 6 stejných kousků těsta.
  • Všech 24 kousků těsta vytvarujeme do kuličky, přičemž ruce si postříkáme olejem, aby se těsto nelepilo.
  • Naskládáme je do pekáče vyloženého pečícím papírem, zakryjeme opět plastovým krytem a necháme 25 minut kynout na teplém místě.
  • Poté si předehřejeme troubu na 180°C, vložíme pekáč s buchtičkami a pečeme 25 minut do zlatohněda.
  • Upečené buchty potřeme rozpuštěným máslem a posypeme vanilkovým cukrem.
  • Mléko a smetanu na omáčku dáme do hrnce a na mírném ohni přivedeme k varu, poté odstavíme.
  • V misce smícháme žloutky s cukrem. Za stálého míchání začneme do žloutků přilévat mléko se smetanou. Musíme opravdu pomalu a po částech, jinak se nám žloutky uvaří a omáčka začne hrudkovatět.
  • Když máme vše smícháno, přelijeme omáčku zpět do hrnce a na mírném ohni zahříváme cca 5 minut, dokud omáčka neztuhne.
  • Odstavíme a necháme vychladnout. Nakonec přidáme vanilku, promícháme a můžeme servírovat. Omáčka je skvělá, jak teplá, tak vychlazená.
Sladké buchtičky jako lehká večeře.
Zdroj: https://www.kingarthurbaking.com/

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.