Existuje snad lepší spojení, než jsou banány a ořechy, díky nimž se dá vykouzlit naprosto luxusní hrnková bábovka s jemnou, ale vláčnou konzistencí? Chuťově je skvělá a jen se po ní zapráší.
Ingredience:
- 3 banány
- 3 vejce
- 1 hrnek krystalového cukru
- 1 hrnek přírodního cukru
- 1 hrnek slunečnicového oleje
- 1 hrnek řeckého jogurtu
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 polévková lžíce prášku do pečiva
- 1 polévková lžíce jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek nasekaných vlašských ořechů
- 1 hrnek karamelové polevy
Postup:
- Pro začátek si předehřejeme troubu na 180°C a nachystáme si formu na bábovku, kterou vymažeme tukem a vysypeme moukou.
- Ve velké misce rozmačkáme banány, přidáme k nim vejce, řecký jogurt, oba druhy cukru a slunečnicový olej.
- Důkladně zamícháme, aby vznikla hladká směs.
- Do banánové směsi prosejeme mouku, prášek do pečiva, sůl i jedlou sodu.
- Lehce promícháme a přidáme vlašské ořechy.
- Promísíme, aby se vše spojilo a těsto vlijeme do připravené formy.
- Dáme do předehřáté trouby a pečeme asi 50 až 55 minut.
- Po upečení necháme několik minut odpočinout a poté bábovku vyklopíme na mřížku.
- Jakmile bábovka vychladne, polijeme jí karamelovou polevou.
Tip: Na karamelovou polevu potřebujeme 1/4 hrnku mléka, které nalijeme do hrnce, k tomu přidáme 1/4 hrnku změklého másla a 1/4 hrnku hnědého cukru.
Vše smícháme dohromady a na středním ohni přivedeme k varu. Poté odstavíme a přidáme 2 hrnky moučkového cukru a 1/2 lžíce vanilkového cukru.
Pomocí ručního mixéru našleháme a ihned aplikujeme na bábovku. Dá se použít také na dort či sušenky.
