Nevšední varianta této vánoční pochoutky, která má jednu z hlavních ingrediencí společnou s bramborovým salátem.
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g oloupaných brambor vařených ve slupce
- 60 g másla
- 90 g cukru
- 30 g čerstvého droždí
- 200 ml mléka
- 1 vejce + 1 vejce na potření
- nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 50 g rozinek namočených v rumu
- 50 g mandlí
- špetka soli
Postup
- Máslo utřete s cukrem a vejcem.
- Přidejte špetku soli a citronovou kůru.
- Do mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechejte na teplém místě vzejít kvásek.
- Do směsi másla přidejte rozinky a postupně střídavě přidávejte prosetou mouku, jemně nastrouhané brambory a vzešlý kvásek.
- Vypracujete v tužší těsto.
- Mísu s těstem přikryjte čistou utěrkou a nechejte alespoň hodinu kynout na teplém místě.
- Z vykynutého těsta upleťte vánočku.
- Předehřejte si troubu na 180 °C.
- Vánočku na plechu s pečícím papírem nechejte před vložením do trouby ještě nejméně 15 minut kynout.
- Následně ji propíchejte na několika místech špejlí, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte mandlemi.
- Pečte přibližně 60 minut.
- Vychladlou vánočku můžete posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit bílkovou či čokoládovou polevou.