Domácí bezlepková vánočka

Domácí bezlepková vánočka
Příprava: 30 minut Vaření: 60 minut Počet porcí: 10

I pokud nemůžete nebo nechcete z nějakého důvodu konzumovat lepek, nemusíte se tohoto sladkého vánočního potěšení vzdávat.

Ingredience

  • 500 g bezlepkové mouky 
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 ml mléka
  • 3 vejce
  • 150 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g nasekaných mandlí
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 1 žloutek na potření

Postup

  1. Máslo utřete v míse s cukrem.
  2. Přidejte vejce, špetku soli a citronovou kůru.
  3. V mléce s trochou cukru nechte vzejít kvásek.
  4. Do mísy s máslem a cukrem přidejte rozinky a část mandlí.
  5. Následně postupně přidávejte také prosetou mouku a kvásek.
  6. Vše vypracujete v těsto, které poté nechejte alespoň hodinu kynout na teplém místě překryté utěrkou.
  7. Z vykynutého těsta vytvořte vánočku.
  8. Přendejte ji na plech vyložený pečícím papírem a nechejte ještě nejméně 15 minut kynout.
  9. Před vložením do trouby předehřáté na 180°C vánočku na několika místech propíchněte špejlí, potřete žloutkem a posypejte plátky mandlí.
  10. Pečte po dobu přibližně 60 minut.
Bezlepková varianta tradičního vánočního pokrmu.
zdroj: petras-brotkasten.de

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.