Bábovka z oleje je oblíbená díky tomu, že nemusíme rozpouštět máslo, ani čekat až bude mít pokojovou teplotu. Příprava je jednoduchá a rychlá. Pokud rádi pečete a chcete vyzkoušet i jiné oblíbené pochoutky, pak mrkněte na recepty na bublaninu.
Ingredience:
- 4 vejce
- 250 g cukru moučka
- špetka soli
- 1 sáček vanilkového cukru
- šťáva z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
- 125 ml oleje
- 125 ml vody
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- 250 g polohrubé mouky
- 2 lžíce holandského kakaa
- moučkový cukr na posyp
Postup:
- Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 180°C.
- Připravíme si mísu a rozklepneme do ní vejce, přidáme cukr, sůl, vanilkový cukr, šťávu z citronu a šleháme do pěny.
- Do našlehané směsi postupně vlijeme vodu a olej hezky na střídačku.
- Promícháme, aby se neutvořila žádná hrudka.
- Mouku smícháme s kypřícím práškem do pečiva a po částech nasypeme do směsi a zamícháme.
- Formu na bábovku vymažeme a vysypeme.
- Poté do ní nalijeme 2/3 těsta a do zbývající 1/3 přisypeme kakao.
- Zamícháme a vlijeme do formy.
- Vařečkou lehce promísíme, aby se utvořil mramorový vzor.
- Pečeme po dobu 60 minut a propečení zkontrolujeme špejlí.
- Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme chvilku vychladnout.
- Poté ji vyklopíme z formy a pocukrujeme.
- Servírujeme, až když je zcela vychladlá.