Banány nejčastěji používáme při přípravě smoothie nebo jako ozdobu různých dezertů či moučníků. Ovšem v tomto případě to bude jedna z přísad pro vynikající olejovou bábovku, která je dokonale vláčná a chuťově skvělá.
Ingredience:
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 1/4 hrnku prosné mouky
- 1 zralý banán
- 1/4 hrnku oleje
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 3 lžíce nastrouhané tmavé čokolády
- 1/4 hrnku moučkového cukru
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/8 lžičky soli
- 1/2 hrnku vlažného mléka
Postup:
- V míse rozmačkáme vidličkou banán. Čím bude zralejší, tím lepší.
- Přidáme olej, vanilkový extrakt, cukr, mléko a důkladně promícháme, aby se cukr úplně rozpustil.
- Do jiné misky prosejeme obě mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Suché suroviny promísíme a přisypeme do misky s mokrými ingrediencemi.
- Vše pečlivě zamícháme, aby vzniklo hladké těsto.
- Pokud bude příliš husté, přilijeme ještě trochu mléka.
- Jako poslední přidáme nastrouhanou čokoládu a zamícháme.
- Formu na bábovku vymažeme tukem, vysypeme moukou a vlijeme do ní připravené těsto.
- Do nádoby chytrého hrnce vlijeme 1,5 hrnku vody.
- Umístíme dovnitř stojan a na něj položíme formu zakrytou alobalem.
- Stiskneme tlačítko, kterým vybereme možnost dortu.
- Doba pečení naskočí většinou 40 minut, záleží na hrnci, my ale nastavíme jen 25 minut.
- Jakmile se hrnec utěsní a “natlakuje“, na displeji naskočí On a na časomíře potřebných 25 minut.
- Když se program ukončí, musíme nejdříve stisknout tlačítko pro uvolnění páry, aby se uvnitř snížil tlak.
- Teprve potom je bezpečné hrnec otevřít, dřív ne.
- Odstraníme alobal a pomocí špejle zkontrolujeme, jestli je bábovka hotová.
- Pokud ano, necháme bábovku 15 minut chladnout a potom pomocí nože nebo i špejle odlepíme od stěn formy a vyklopíme.
- Můžeme pocukrovat nebo polít oblíbenou polevou.