Díky použití strojku na těsto velmi jednoduché a rychlé vánoční pečivo, které ale můžete k čaji či kávě nabídnout i kdykoli jindy během roku.
Ingredience:
- 150 g másla
- 85 g cukru
- 150 g hladké mouky
- 65 g kukuřičného škrobu
- 85 g máku
- 1 vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 3 PL moučkového cukru
- 50 g marmelády dle vlastního výběru
Postup:
- Mák namelte a dejte stranou.
- V mixéru vyšlehejte máslo a cukr do krémové konzistence.
- Přidejte vejce a vanilkový extrakt, prošlehejte a zapracujte.
- Snižte rychlost mixéru a postupně přidávejte mouku, kukuřičný škrob a mák.
- Šlehejte, dokud se dobře nespojí.
- Předehřejte troubu na 160°C a plechy na pečení vyložte pečicím papírem.
- Pomocí lisu na těsto vytvořte jednolité tvary makového cukroví.
- Pečte, dokud okraje nejsou světle zlatavě hnědé, přibližně 8-12 minut.
- Nechte zcela vychladnout.
- Střed sušenek naplňte džemem a poté poprašte moučkovým cukrem.
Z máku jde vykouzlit i mnoho dalších makových moučníků. Vyzkoušejte bábovku, závin, buchty i makovec!