Banánová buchta s ořechy a medem

Banánová buchta s ořechy a medem
Příprava: 25 minut Vaření: 75 minut Počet porcí: 10

Banánová bábovka, které se v tomto případě říká také chléb, má glazuru s chutí másla a skořice. Patří k populárním druhům této sladké pochoutky.

Ingredience:

  • 200 g změklého másla
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžička skořice
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 velká vejce
  • 5 polévkových lžic medu
  • 2 – 3 zralé banány
  • 100 g sušených datlí
  • 50 g nasekaných vlašských ořechů + 50 g půlených ořechů

Postup:

  • Ze všeho nejdřív si předehřejeme troubu na 160°C.
  • Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme moukou, případně ji vyložíme pečícím papírem.
  • Do mísy dáme mouku, skořici, 175 g másla, cukr, vejce a 3 lžíce medu.
  • Vařečkou nebo ručním elektrickým šlehačem vše vyšleháme, aby bylo těsto hezky nadýchané.
  • Banány rozmačkáme, datle nakrájíme na kousky a spolu s 50 g vlašských ořechů přidáme do těsta.
  • Přendáme do připravené formy a uhladíme.
  • Necháme péct asi 40 – 50 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, jestli po uplynutí doby těsto nelepí.
  • Když bude ve střední části lepkavé, pečeme ještě dalších 10 – 20 minut.
  • Hotovou bábovku vyjmeme z trouby a necháme odpočívat ve formě 15 minut.
  • Potom ji otočíme, vyklopíme a necháme na mřížce vychladnout.
  • Jakmile je bábovka vystydlá, připravíme si polevu.
  • V pánvi rozpustíme za stálého míchání 25 g másla a 2 polévkové lžíce medu.
  • Minutu povaříme a odstavíme.
  • Vmícháme půlené vlašské ořechy a odložíme, aby směs mírně vychladla.
  • Vlažnou směs přeneseme na bábovku a ozdobíme.
Moučník s banány a ořechovo-medovým přelivem.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/
Katka Horáková

Autor článku
Katka Horáková

Jmenuji se Katka a práce s texty je nejen mou profesí, ale zároveň celoživotním koníčkem. Je to má vášeň stejně jako kvalitní čokoláda. Mám ráda výzvy a baví mě hrát si se slovy tak, aby byl výsledek dokonalý a přesně podle představ klienta. Mám více než 15 let praxe. Kromě toho moc ráda vařím i peču, vymýšlím recepty a stále zkouším něco nového.

Líbil se vám tento recept? Dejte mu 5 hvězdiček. :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.