Vůně mandlí a lahodná cukrářská poleva udělají z obyčejných sladkých rohlíčků luxusní pochoutku ke kávě či odpolednímu čaji, případně k hrnku vynikajícího kakaa.
Ingredience:
- 50 dkg polohrubé mouky
- 1 kostka čerstvého droždí
- 1 šálek teplého mléka
- 5 dkg krystalového cukru
- 2 vaječné žloutky
- 1 kostka másla
- 1/2 lžičky soli
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 vejce
Poleva:
- 250 g cukru moučka
- 1/4 lžičky soli
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 1 lžíce mléka
- 4 – 7 lžic vody
Mandlová náplň:
- 200 g mandlí
- 150 g moučkového cukru
- 2 – 4 lžíce zakysané smetany (na spojení surovin)
- 5 – 8 kapek mandlového oleje
Postup:
- Začneme tím, že si připravíme mandlovou náplň. Mandle rozemeleme, smícháme s cukrem, mandlovým olejem a zakysanou smetanou. Té přidáme tolik, aby vše drželo pohromadě a mělo vhodnou konzistenci jako klasická ořechová náplň.
- Do malé misky dáme několik lžic teplého mléka, 1 lžíci cukru, droždí a necháme vzejít kvásek.
- Vezmeme druhou mísu a do ní nasypeme mouku, přilijeme zbytek mléka, přihodíme cukr, vaječné žloutky, sůl, vanilku a důkladně zamícháme.
- Přidáme 5 dkg rozpuštěného másla a uhněteme hladké těsto. Zakryjeme a necháme zhruba 1 hodinu kynout.
- Těsto položíme na vál a vytvoříme z něj čtverec, do jehož středu položíme zbývajících 200 g másla, které bude mít teplotu 23°C.
- Každý roh těsta natáhneme do středu másla, a nakonec jej zabalíme, aby bylo zcela pokryto těstem. Potom ho pomocí válečku vyválíme do obdélníku o velikosti cca 8 x 18 cm.
- Znovu přeložíme, zabalíme a vyválíme jako předtím. Takhle to zopakujeme čtyřikrát za sebou. Pa těsto zabalíme do vlhké utěrky a dáme na 1 1/2 hodiny do chladničky.
- Vychlazené těsto vyválíme a vykrájíme z něj stejně velké trojúhelníky. Na každou širokou stranu těsta položíme lžíci mandlové náplně a srolujeme do tvaru rohlíčku/podkovy.
- Naskládáme je na plechy vyložené pečícím papírem, zaklopíme a necháme 30 minut odpočívat. Mezitím si v misce našleháme vejce s lžící vody a potřeme jimi povrch rohlíčků ještě, než je vložíme do trouby předehřáté na 190 stupňů.
- Pečeme 30 minut dozlatova, pak vyndáme a necháme vychladnout, aby nebyla glazura lepkavá. Před podáváním můžeme ještě pocukrovat nebo pokapat čokoládou.