Mezi recepty na sladká jídla rozhodně nesmí chybět tato vynikající chuťovka. Vůně oblíbeného koření a nadýchané těsto dělají z této pochoutky něco luxusního.
Ingredience:
Na kvásek:
- 1/2 hrnku teplé vody (110°C)
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžička třtinového cukru
Těsto:
- 1/3 hrnku rozpuštěného kokosového oleje
- 1/2 hrnku mandlového mléka
- 1/3 hrnku třtinového cukru
- 1 lžička mořské soli
- 2 3/4 hrnku polohrubé mouky
Náplň:
- 1/2 hrnku hnědého cukru
- 2 lžíce skořice
Glazura:
- 1 1/2 hrnku moučkového cukru
- 3 až 4 lžíce mandlového mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Máslem vymažeme pečící obdélníkovou formu. V malé misce smícháme vodu, droždí i cukr a necháme 5 minut na teplém místě, až se droždí aktivuje.
- Do jiné mísy dáme kokosový olej, mandlové mléko, sůl, cukr a promísíme. Pak přidáme směs droždí.
- Mouku prosejeme do větší misky a přidáme mokré přísady. Mícháme tak dlouho, až je směs lepkavá.
- Vyklopíme na pomoučený vál a rukama důkladně vypracujeme hladké těsto. Hněteme asi 3 až 4 minuty.
- Skleněnou misku vymažeme trochou kokosového oleje, dáme do něj těsto, zakryjeme a odložíme na teplé místo asi na 1 hodinu, aby zdvojnásobilo svůj objem.
- Mezitím si v misce smícháme cukr se skořicí na náplň. Těsto dáme na pomoučený vál a rozválíme do obdélníku.
- Potřeme rozpuštěným kokosovým olejem a posypeme skořicí s cukrem po celé ploše. Srolujeme jako roládu a nakrájíme na 12 stejně širokých plátků asi 2 cm.
- Jednotlivé plátky/rolky naskládáme do pekáče a necháme další hodinu kynout. Předehřejeme si troubu na 175°C. Rolky vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut, až bude zlatavý povrch. Upečené vyjmeme a necháme 10 minut odpočinout.
- Smícháme mandlové mléko, práškový cukr a vanilku na glazuru. Nakonec nalijeme do pekáčku na rolky a můžeme podávat.