Milujete vůni koření, chuť ovoce a snažíte se aspoň občas udělat něco pro své zdraví? Pak je toto sladké jídlo určeno právě pro vás. Příprava je jednoduchá a výsledek podráždí vaše chuťové pohárky.
Ingredience:
- 3/4 hrnku ovesných otrub
- 1/3 hrnku hladké mouky
- 1/3 hrnku celozrnné mouky
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 6 polévkových lžic neslaného másla nakrájeného na kousky
- 4 větší jablka (oloupaná a nakrájená na kostky)
- 350 g rebarbory nakrájené na kousky
- 1/2 hrnku krystalového cukru
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy z chemicky neošetřeného citronu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- V misce smícháme ovesné otruby, oba druhy mouky, třtinový cukr, skořici a sůl. Přidáme máslo a prsty zapracujeme do suché směsi tak, aby se utvořila drobenka. Hotovou směs dáme do lednice zhruba na 10 minut.
- Troubu si předehřejeme na 180 stupňů a formu na zapékání vymažeme máslem.
- Do jiné misky vhodíme nakrájená jablka i rebarboru, krystalový cukr, citronovou šťávu i vanilku a promícháme.
- Ovoce nasypeme do zapékací misky, pokryjeme drobenkou, kterou ještě prsty rozdrobíme.
- Misku položíme na plech s pečícím papírem a vložíme do předehřáté trouby.
- Pečeme asi 35 – 50 minut, aby byla jablka krásně jemná a povrch zlatohnědý.
- Hotové můžeme ihned servírovat. Kdo chce, může ještě ozdobit kopečkem vanilkové zmrzliny či šlehačkou.