Existuje lepší a zajímavější kombinace pro jakékoliv sladké jídlo, než je šťavnaté ovoce, šumivé víno, šlehačka a mascarpone? Je to ideální dezert pro letní měsíce, který osvěží, pohladí chuťové pohárky a ještě oslní každou návštěvu.
Ingredience:
- 2 sáčky vanilkového cukru
- 200 ml vody
- 100 g třtinového cukru
- 8 listů čerstvé bazalky
- 4 velké broskve (půlené a odpeckované)
- 200 ml šumivého vína
Vanilkový krém:
- 1 vanilkový lusk (pouze semena)
- 100 g mascarpone
- 100 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Vanilkové cukry, třtinový cukr a vodu dáme do hrnce a na středním ohni přivedeme k varu.
- Snížíme teplotu, vhodíme bazalku a opatrně vložíme půlky broskví. Necháme povařit cca 2 – 3 minuty.
- Poté vypneme, zakryjeme víkem a necháme broskve vychladnout v sirupu.
- Jakmile jsou broskve i sirup chladné, přilijeme šumivé víno, jemně promícháme a necháme 10 minut odpočívat pod pokličkou.
- Mezitím, než se víno vsákne do broskví si připravíme omáčku.
- Do misky dáme semena z vanilkového lusku, mascarpone, smetanu a šleháme dohromady.
- Nachystáme si 4 misky, dáme do každé vždy 2 půlky broskve, trochu sirupu a ozdobíme vanilkovou omáčkou.
- Můžeme ještě přidat listy čerstvé bazalky, případně rozpůlený lusk, ale není to nutné.