Toto sladké jídlo je populární zejména v Mexiku a Argentině. Je to úžasná pochoutka, na které si člověk může vypěstovat i závislost, protože jsou chuťově dokonalé.
Ingredience:
- 190 g hladké mouky
- špetka soli
- 310 ml vody
- 160 g másla
- 4 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
Horká chilli čokoláda:
- 2 litry mléka
- 3 x 100 g Lindt Excellence Chilli tmavé čokolády
Postup:
- Do mísy prosejeme mouku se solí. Vodu dáme do hrnce spolu s máslem a za stálého míchání při nízké teplotě přivedeme k varu.
- Jakmile se máslo rozpustí, přisypeme mouku se solí a mícháme dokud se těsto nepřestane lepit na stěny hrnce. Utvoří se z něj taková lepkavá koule.
- Necháme zhruba 5 minut odpočinout a potom pomocí ručního mixéru zašleháme do směsi po jednom vejce. Když dáme poslední vejce, šleháme tak dlouho, až vznikne hladké těsto, které bude husté a lesklé.
- Přendáme ho do cukrářského sáčku s ozdobnou tryskou o průměru 1 cm.
- V pánvi či hrnci rozehřejeme dostatek oleje, aby měl hloubku 7 cm. Na středním ohni zahřejeme na teplotu 190°C.
- Vytlačujeme těsto do oleje a pomocí nože vždy odřízneme kousek o délce 10 cm. Smažíme po obou stranách, vždy po 2 minutách otočíme na druhou stranu.
- Děrovanou naběračkou vyjmeme z oleje a přeneseme na mísu s papírovými kuchyňskými utěrkami, aby se vsákl přebytečný olej.
- Takto pokračujeme, až dokud nezpracujeme všechno těsto. Celkově by mělo být 24 kousků.
- V misce smícháme cukr se skořicí, vložíme do ní ještě teplé churros a důkladně obalíme.
- Jako pití si připravíme horkou čokoládu s chilli. Stačí jen zahřát mléko v hrnci, přidat nalámanou čokoládu a nechat rozpustit.
- Chilli čokoládu rozlijeme do sklenic a servírujeme spolu s churros.