Každý severský stát je charakteristický svou kuchyní. Tento recept z Norska je rychlý, snadný a lahodný. Jde o sladké jídlo, které je krémové i slané s vůní oblíbeného koření.
Ingredience:
- 3/4 hrnku bílé rýže
- 1 1/2 hrnku vody
- 2 1/2 hrnku mléka
- 1 polévková lžíce másla
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička soli
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Na polevu:
- 2 lžíce másla
- Mletá skořice
- Sušené brusinky
Postup:
- Ve středně velkém hrnci přivedeme k varu vodu s rýží. Poté snížíme na mírnější teplotu, zakryjeme a necháme povařit 10 minut.
- Jakmile se všechna voda vstřebá, přilijeme 1/3 mléka, promícháme, znovu zaklopíme a necháme ztuhnout.
- Přidáme vždy trochu mléka, když kaše zhoustne, zhruba každých 5 – 10 minut.
- Takhle to opakujeme tak dlouho, až spotřebujeme všechno mléko. Kaše by měla být hustá a rýže jemná.
- Dohromady nám to zabere cca 45 – 55 minut.
- Když je rýže hotová, přihodíme máslo, med, cukr, sůl, vanilkový extrakt a pečlivě promícháme.
- Odstavíme a rozdělíme do misek. Ozdobíme trochou rozpuštěného másla, mletou skořicí a sušenými brusinkami.