Výborná polévka jemné smetanové chuti, která může být součástí oběda i samostatnou zdravou večeří.
Ingredience:
- 2-3 kedlubny
- 1 petržel
- 1 brambor
- 700 ml zeleninového vývaru
- 100 ml šlehačky nebo smetany
- 100 ml suchého bílého vína
- limetka
- 1 PL olivového oleje
- sůl, pepř
- čerstvá řeřicha
Postup:
- Kedlubnu, brambor i petržel umyjte, oloupejte a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci zahřejte olivový olej a nechte na něm přibližně 3 minuty restovat petržel.
- Poté přidejte i kedlubnu a brambor, povařte přibližně 5 minut.
- Následně zeleninu deglazujte bílým vínem.
- Poté přilijte do hrnce zeleninový vývar, promíchejte a nechte přibližně 20 minut povařit.
- Odstavte polévku z ohně a ponorným mixérem ji rozmixujte dohladka.
- Vraťte polévku zpět na sporák a přilijte do ní šlehačku.
- Přiveďte k varu, dochuťte kořením a šťávou z limetky.
Kedlubnová polévka se smetanou je velmi chutná s žitným pečivem a ozdobená čerstvou řeřichou.