Jarní kopřivová polévka

Jarní kopřivová polévka

Pokud se z nějakého důvodu vyhýbáte mléčným výrobkům, tak tato polévka se dá připravit rovněž bez šlehačky. Její chuť bude stejně lahodná!

Ingredience:

  • 4 šálky čerstvých mladých kopřiv
  • 1/2 šálku šalotky
  • 1/2 šálku celeru
  • 2-3 brambory
  • 4 šálky kuřecího vývaru
  • 2 šálky vody
  • 1 a 1/2 PL čerstvé citronové šťávy
  • 3 PL šlehačky
  • 1 PL olivového oleje
  • 1 bobkový list 
  • 1 čajová lžička másla
  • 1/2 čajové lžičky sušeného tymiánu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu.
  2. Vhoďte do něj kopřivy a blanšírujte je po dobu přibližně 2 minut.
  3. Poté kopřivy přeneste z vroucí vody do misky s ledovou vodou.
  4. Odřízněte z kopřiv silnější stonky.
  5. V hrnci zahřejte olivový olej a orestujte na něm nakrájenou šalotku a celer, přibližně 5 minut.
  6. Přidejte do hrnce nakrájené brambory, kuřecí vývar, bobkový list a tymián.
  7. Přiveďte k varu a vařte přibližně 5 minut.
  8. Kopřivy pokrájejte a přidejte je rovněž do hrnce.
  9. Zalijte vše dvěma šálky vody a vařte vše na mírném ohni za občasného míchání přibližně 15 minut, dokud brambory nezměknou.
  10. Vyjměte z hrnce bobkový list a směs pomocí ponorného mixéru rozmixujte dohladka.
  11. Přidejte citronovou šťávu, šlehačku a dochuťte solí a pepřem.

Kopřivová polévka se servíruje posypaná černým pepřem a ozdobená snítkou máty.

Polévka připravená z čerstvých kopřiv ozdobená mátou
zdroj: simplyrecipes.com

Z kopřivy nemusíte vždy připravovat jen polévku, do jídelníčku jí lze zakomponovat i jinak. Podívejte se na naše další recepty z kopřivy!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.