Chuť kopřiv se velmi dobře snoubí se šlehačkou či smetanou. Vyzkoušejte jejich kombinaci v této lahodné polévce!
Ingredience:
- 2 šálky čerstvých mladých kopřiv
- 4 pórky
- 3-4 brambory
- 1 šálek šlehačky
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 1/3 šálku kopru
- 2 PL másla
- olivový olej
- sůl, pepř
Postup:
- Pórek umyjte a jeho bílou část nakrájejte na kolečka.
- Následně ho do měkka povařte v hrnci, ve kterém jste rozpustili máslo a troškou oleje.
- Poté k pórku přidejte na kostičky nakrájené brambory, zalijte vývarem a vařte v hrnci zakrytém pokličkou doměkka, přibližně 20 minut.
- V mezidobě si v hrnci s horkou vodou a následně v misce se studenou vodou blanšírujte kopřivy.
- Když brambory změknou, přidejte do hrnce kopřivy, kopr, šlehačku a koření.
- Promíchejte a následně ponorným vařičem nebo za pomoci kuchyňského robotu rozmixujte do podoby hladkého pyré.
Kopřivová polévka s pórkem a bramborami se podává s čerstvým pečivem a ozdobená zakysanou smetanou.