Tato polévka nemusí být vždy jen pro vegetariány. Lze do ní jednoduše přidat kousky slaniny či uzeného masa.
Ingredience:
- 4 šálky čerstvých mladých kopřiv
- 200 g slaniny
- 1 cibule
- 3 brambory
- 1/3 květáku
- několik růžiček brokolice
- 3 stroužky česneku
- 1/2 šálku šlehačky
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 1 PL másla
- čerstvá šťáva z jednoho citronu
- 1 čajová lžička dijonské hořčice
- 1 bobkový list
- tymián
- sůl, pepř
Postup:
- V hrnci zahřejte máslo a doměkka na něm povařte nakrájenou cibuli, brambory, květák a brokolici, přibližně 6-7 minut.
- V mezidobě si nakrájejte na kostičky slaninu a orestujte ji na pánvi.
- Následně přidejte prolisované stroužky česneku, bobkový list, vývar, hořčici, sůl a pepř.
- Vše důkladně promíchejte a přiveďte k varu.
- Vařte přibližně 10-15 minut, dokud nebudete zelenina měkká.
- V mezidobě si umyjte kopřivy, odstraňte z nich silnější stonky a pomocí horké a následně studené vody je blanšírujte.
- Poté listy kopřivy přidejte do hrnce a povařte 1-2 minuty.
- Přilijte citronovou šťávu a ponorným mixérem nebo kuchyňským robotem rozmixujte dohladka.
- Do pyré následně přidejte šlehačku a tymián.
- Ochutnejte a případně ještě dosolte.