Linecké cukroví patří mezi nejoblíbenější. Vyzkoušejte ho letos v mandlové podobě!
Ingredience:
- 2/3 šálku mandlí
- 1/2 šálku cukru
- 2 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1 šálek másla
- 1 vejce
- 1/2 čajové lžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky mleté skořice
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- marmeláda dle vašeho výběru
- 1 PL moučkového cukru
Postup:
- Troubu předehřejte na 160 °C.
- Mandle rozložte na plech a za občasného promíchání je opékejte 6 až 8 minut, nechte vychladnout.
- V kuchyňském robotu rozmixujte mandle a čtvrt šálku cukru, dokud mandle nebudou jemně namleté.
- Ve středně velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici.
- Pomocí elektrického mixéru vyšlehejte máslo a zbývající cukr.
- Vmíchejte vejce a vanilku.
- Snižte rychlost a postupně přidávejte mandlovou směs a poté moučnou směs a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Těsto rozdělte na polovinu, zabalte do fólie a uložte na tři hodiny do chladničky.
- Troubu předehřejte na 160°C.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte každou část těsta na tloušťku přibližně čtvrt centimetru.
- Pomocí vykrajovátek vykrájejte požadované tvary lineckého cukroví.
- Položte na plech s pečícím papírem a vložte do předehřáté trouby.
- Pečte přibližně 10-12 minut dozlatova.
- Nechte vychladnout a následně slepte vaší oblíbenou marmeládou a posypejte moučkovým cukrem.