Jednu z nejjednodušších variant, jak se při pečení vyhnout cukru, je použít stévii. Přesvědčte se o tom prostřednictvím tohoto receptu!
Ingredience:
- 1/4 šálku másla
- 1/2 čajové lžičky stévie
- 2 čajové lžičky vanilky
- 2/3 šálku minerálky
- 1 vejce
- 1 a 1/2 šálku mandlové mouky
- 1/2 šálku kokosové mouky
- 2 PL tapiokové mouky
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1/2 čajové lžičky soli
Poleva
- 1 šálek másla
- 3-4 PL prášku z maranty
- 2 čajové lžičky vanilkového extraktu
- 2 PL smetany ke šlehání
- 2 PL minerálky
Zdobení
- semínka granátového jablka
- strouhaný kokos
- 1/4 šálku hořkých čokoládových lupínků
- 1/4 čajové lžičky kokosového oleje
- matcha prášek jako přírodní zelené barvivo
- prášek z červené řepy jako přírodní červené barvivo
Postup:
- V mixéru smíchejte máslo a stévii. Šlehejte do nadýchané konzistence asi 2-3 minuty.
- Vmíchejte vanilku, minerálku a vejce.
- V míse smíchejte mandlovou mouku, kokosovou mouku, tapiokový škrob, prášek do pečiva a sůl.
- Mokré a suché přísady spojte tak, že do mixéru pomalu přidáváte suché přísady.
- Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na hodinu do chladničky.
- Když je těsto vychlazené, rozválejte ho na tloušťku jednoho centimetru a vykrájejte požadované tvary.
- Předehřejte troubu na 180°C a plechy vložte pečicím papírem.
- Přeneste vykrájené tvary na plechy a dejte je na 10 minut do chladničky.
- Poté pečte 12-15 minut.
- Zatímco cukroví chladne, připravte si polevu.
- S pomocí mixéru vyšlehejte šálek másla do pěny, poté přidejte vanilku, minerálku, dvě lžíce mouky z maranty a smetanu ke šlehání. Šlehejte další 2 minuty a přidejte zbytek mouky z maranty. V případě potřeby přidejte též trochu stévie.
- Polevu rozdělte a přidejte přírodní barviva.
- Čokoládové lupínky rozpusťte v hrnci s trochou kokosového oleje.
- Cukroví ozdobte podle vašich představ.