Toto luxusní krémové rizoto z hub si uvaříte do hodiny. Je tak dobré, že z něj jistě nezbyde ani hrstka!
Ingredience
- 4 lžíce másla
- 250g čerstvých hub
- 8 hrnků kuřecího nebo zeleninového vývaru (nebo použijte bujón)
- 2 větvičky čerstvého tymiánu
- 1 bobkový list
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 střední cibule, jemně nasekaná
- 1,75 hrnku rýže arborio
- 3/4 hrnku suchého bílého vína
- 1/2 hrnku smetany ke šlehání
- 100g strouhaného parmezánu
- sůl
- čerstvý mletý černý pepř
- 1 polévková lžíce olivového oleje
- 12 šalvějových listů na ozdobu
- hobliny sýra Parmigiano-Reggiano (parmezánu) k podávání
Postup
- Houby očistěte a nakrájejte na malé kousky či proužky.
- Do hrnce nalijte všechen vývar, do kterého nasypte tymián, bobkový list, sůl, pepř a sójovou omáčku.
- Přiveďte k varu a nechte vařit na mírném ohni po dobu 30 minut. Poté z vývaru odstraňte koření a dejte stranou.
- V hluboké pánvi rozpusťte máslo, přidejte plátky hub a cibuli a restujte 5 minut. Poté vmíchejte rýži a restujte ji 1 minutu.
- Přilijte víno, přiveďte k bodu varu a poté vmíchejte i vývar po jedné naběračce. Za stálého míchání vařte na středně vysokém ohni, dokud rýže nevstřebá veškerou tekutinu.
- Vmíchejte smetanu a strouhaný parmezán. Dochuťte solí a pepřem.
- Rizoto podávejte v miskách, ozdobené několika šalvějovými listy a hoblinkami parmezánu.
Jak zavařit houby na horší časy? Inspirujte se našimi recepty na zavařování a sušení hub.