Na přípravu nejsou příliš složité a přitom dokážou poskytnout opravdový chuťový zážitek.
O čem je řeč? O bramborách.
Pokud brambory doplníte strouhaným sýrem a zapečete, pak máte dokonalou přílohu k masu, vydatný oběd nebo teplou večeři.
Předsvědčete se sami a vyzkoušejte některý z našich receptů na sýrové brambory.
Naše recepty
K bramborám se hodí zapékací omáčky, kterými je přeléváme.
Za nejjednodušší se dá považovat trochu mléka, smetany nebo zakysané smetany, které používáme buď samostatně, nebo dochucené kořením, hořčicí či dalšími kořenícími přípravky.
Další vhodnou zapékací omáčkou je předem uvařený bešamel z tuku, mouky a mléka nebo vývaru. Bešamel se dá různě dochucovat a dochucení můžeme použít i u brambor.
I ze samotného sýra, zvláště pak z několika druhů sýrů, můžeme připravit sýrovou omáčku jejich rozpuštěním v mléce nebo smetaně a po dochucení použít k zapékání.
V houbařské sezóně si můžete připravit například zapečené brambory s houbami. Jestliže se vám nechce tak dlouho čekat, pak lze použít také kupované žampiony.
Jak zapékat brambory?
Zapékat můžeme brambory vařené i syrové, obojí nakrájené na plátky nebo nahrubo nastrouhané. Vařené stačí zapékat mnohem kratší dobu, po zapečení jsou zaručeně měkké a měkčí konzistenci si také udržují i po zapečení.
Syrové brambory vyžadují k propečení nejméně 45-50 minut, po upečení však bývají křupavější. Při přípravě můžeme zvolit i kompromis, kdy brambory uvaříme do poloměkka.
Před vařením je nemusíme loupat, můžeme je uvařit ve slupce a oloupat až po uvaření. Loupeme pouze staré brambory a brambory syrové. Ani syrové brambory, které mají pěknou slupku nemusíme loupat, ale slupku musíme důkladně omýt pod vodou kartáčkem.
Brambory můžeme zapékat téměř se všemi druhy sýrů a podle receptu nebo chuti je doplňovat dalšími ingrediencemi.